Utuinen jokimaisema, rannalla palmuja

Corcovadon kansallispuisto Costa Ricassa

Corcovadon kansallispuisto oli jäänyt matkaoppaita ja blogeja lukiessani minulle vahvasti mieleen viimeisintä reissua suunnitellessamme. Vaikka reittimme ennen lähtöä ei ollut täysin tiedossa, oli Corcovadon kansallispuisto yksi niistä etapeista, jonne ehdottomasti halusin. Muun reitin suunnittelimme sen ympärille. Vierailusta tuli yksi reissumme kohokohdista. 

Corcovadon kansallispuisto sijaitsee Osan niemimaalla (Península de Osa), Costa Rican eteläosissa. Sinne tehdään reissuja ainakin Drake Baylta sekä Puerto Jiménezistä, jotka ovat alueen isompia asuin- ja turismikeskittymiä. Me suuntasimme Drake Bayn alueelle, sillä se kuulosti meille sopivalta ja sijaitsi lähellä Isla del Cañoa, jonne halusimme sukeltamaan.

Drake Baysta tai Bahía Drakesta kirjoittelen erikseen, sillä sen rannat ja luontomahdollisuudet ansaitsevat oman tekstinsä.

Keltanokkainen tukaani puussa

Yhden yön viidakkoseikkailu Corcovadon kansallispuistossa

Corcovadon kansallispuisto on todella tärkeä luonnonsuojelualue. Kansallispuiston alue on biodiversiteetiltään hyvin laaja, ja luonto on tietysti herkkää. Tämän vuoksi kansallispuistoon ei noin vain marssita omatoimisesti, vaan kävimäärä on päiväkohtaisesti rajoitettu eikä puistoon pääse ilman opasta.

Corcovadon kansallispuistoon tehdään päiväretkiä, jotka ovat kaikkein suosituimpia. Siellä voi kuitenkin myös yöpyä. Me halusimme saada retkestä enemmän irti, joten päätimme viettää yhden yön Sirena Ranger Stationilla.

Varasimme retkemme Nativos Corcovadon kautta. Halusin varata retken paikalliselta yritykseltä, ja siinä onnistuin. Sekä yrityksen omistaja että oppaamme olivat syntyneet Drake Bayssa. Aluksi viestintä  WhatsAppin kautta oli hieman omituista, mutta kaikki sujui lopulta todella jouhevasti. Saimme myös paljon apua esimerkiksi majoituksen löytämisessä.

Oppaamme Faucino oli todella asiantunteva ja mukava. Arvostimme erityisesti sitä, kuinka silmin nähden innoissaan hän oli luonnosta ja eläimistä. Hän myös teki aivan kaikkensa näyttääkseen meille mahdollisimman paljon eläimiä. Hänen englanninkielentaitonsa jätti toivomisen varaa (kuulimme ohimennen muita oppaita, jotka puhuivat todella hyvää englantia), mutta muuten olimme todella tyytyväisiä.

Corcovadon oppailta vaaditaan tietty koulutus, jossa opiskellaan alueen lajeja ja muuta biologiaa. Melko varmasti voi siis luottaa siihen, että oppaat tietävät, mistä puhuvat. Alueella on myös kiinnitetty erityistä huomiota nimenomaan paikallisten työllistämiseen oppaina.

Kirjoittaja ja opas joen rannalla viidakossa

Majoituspaikkana Sirena Ranger Station

Matkustimme Sirenan alueelle veneellä. Matka Agujitas de Drake -kylästä, eli Drake Bayn asutuskeskuksesta, kestää reilun tunnin. Sirenassa on yöpymispaikkoja noin sadalle henkilölle. Majoitus tapahtuu katoksissa sijaitsevissa kerrossängyissä, joita suojaavat hyttysverkot. Vessat ja suihkut jaetaan muiden majoittujien kanssa.

Viidakon voi helposti aistia ympärillä yöpuulle käydessään, sillä seinät ovat avoimet. Yöllä vessaan mennessä suositellaan katselemaan jalkoihin taskulampun avulla, sillä välillä lattioille eksyy käärmeitä. Mieheni bongasi vessassa skorpionin. Kaikille tällainen majoitus ei sovi. Naapuripedistä kuului jonkun toteamus, että tämän lähemmäs vankilaa ei toivottavasti koskaan joudu. 

Minusta kaikki oli siistiä ja hyvin hoidettua. Patja oli hieman muovinen, mikä aiheutti illalla nukkumaan mennessä hiostavan fiilksen. Ulkona kun oli yölläkin melko lämmintä ja kosteaa. Lautalattian natina herätti ajoittain korvatulppienkin läpi, mutta muutoin majoitus oli mielestäni yhdeksi yöksi aivan toimiva.

Siinä oli myös jotakin ainutlaatuista retkeilyfiilistä, kun kello kahdeksalta sammuivat valot ja lähes kaikki olivat käymässä nukkumaan raskaan päivän uuvuttamina. Ja aamulla taas kaikki alkoivat heräillä puoli viiden aikaan seuraavan päivän seikkailuihin.

Kuva majoituksesta
Lisko lattialla

Sirenassa tarjotaan ruoka kolme kertaa päivässä, mutta tähän vaaditaan ennakkovaraus. Päiväretkeen kuuluu yleensä lounas, mutta tämä kannattaa tarkistaa retkeä varatessa. Yhden yön retkeen kuuluu yleensä kaksi lounasta, illallinen ja aamupala, mutta tässäkin oli vaihtelua.

Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Gluteeniton ruokavalioni osattiin huomioida hyvin. Onneksi, sillä Corcovadon kansallispuistoon ei saa viedä mitään omaa ruokaa. Jostain luimme, että yön yli retkelle ruokaa saisi viedä, mutta oppaamme sanoi, että ruokaa ei saa viedä kukaan.

Kansallispuistoon mennessä reput tarkistetaan, mutta tämä tarkistus oli hyvin pintapuolinen ainakin meidän kohdallamme. Ranger Stationilta saa ostettua esim. jäätelöä ja plantaanisipsejä, mutta kovin kattava naposteltavavalikoima ei ole.

Lautanen, jolla kanaa, salaattia, bataattia ja papuja

Aamupäivän tapiirijahti ranskan kielikylvyssä

Jo ennen reissuun lähtöä meille kerrottiin, että ensimmäisen aamupäivän kulkisimme ranskaa puhuvan ryhmän kanssa, mutta sen jälkeen saisimme Faucino-oppaan täysin itsellemme. Faucino oli kuulemma opiskellut ranskaa pystyäkseen palvelemaan ranskankielisiä asiakkaita, joista monet eivät ymmärrä englantia tai espanjaa.

Ensimmäinen päivä siis alkoi sillä, että kuuntelimme opastukset sekä ranskaksi että englanniksi. Meitä oli noin kahdeksan ihmisen joukko, mikä oli aika paljon, jos jokainen halusi kurkistaa oppaan kaukoputken läpi tai pysähdyimme ottamaan valokuvia. Seurue oli kuitenkin mukava.

Heti Corcovadon kansallispuiston alueelle saavuttuamme huomasimme, että eläimiä ei tosiaan tarvitse tuntikausia odotella. Jo lyhyt kävely veneiltä Sirena Ranger Stationille tarjosi melko lähellä nähdyn tukaanin ja useampia eri apinalaumoja. Veimme vain kamat majoituspaikkaamme ja lähdimme tekemään ensimmäisen kunnon vaelluksemme.

Kellertävä apina puussa
Mölyapina puussa

Ranskalaisseurue halusi kovasti nähdä tapiirin, mikä on yksi Corcovadon erikoisuuksia. Tapiirit ovat valitettavan uhanalaisia, mutta Corcovadon kansallispuiston alueella niitä voi nähdä. Mekin tietysti halusimme nähdä tapiirin, onhan se vähän kuin kaimamme: Minua ja miestäni kutsutaan yhdessä ystäväporukassa tapiiriksi etunimiemme vuoksi.

Huomasimme pian, että aamupäivisin poluilla käy kuhina. Päiväretkiporukoita tuli vastaan silloin tällöin, sillä kaikki liikkuivat varmaan melko samoilla alueilla ja poluilla. Oppaan tekevät paljon yhteistyötä, eli kun joku näkee jotain, siitä kerrotaan myös muille. Pian oppaamme saikin tiedon, että rannalla olisi mahdollista nähdä tapiiri.

Suuntasimme hiekkarannalle, jossa odottelikin jo useampi porukka vuoroaan tapiiria katsomaan. Tämä ei ollut reissun mukavin hetki. Tuli aika hölmö olo, kun ryhmä vuoron perään kävi kurkistamassa mudassa nukkuvaa tapiiria. Meidänkin vuoromme koitti ja pääsimme ihailemaan otusta, josta näkyi vain musta selkä. Onneksi tämä ei jäänyt viimeiseksi tapiirihavainnoksi.

Ihmisiä istuu hiekkarannan pensaiden alla

Olimme tulleet Corcovadon kansallispuistoon juuri siksi, että luimme sen olevan vähemmän ruuhkainen kuin lähempänä San Joséta sijaitsevat kansallispuistot. Ensimmäinen aamupäivä hieman säikäytti, mutta onneksi tilanne parani huomattavasti loppureissuksi.

Tapiirin jälkeen jatkoimme reissua ja näimme esimerkiksi kaimaanin, lisää apinoita, villisikalauman ja erilaisia lintuja. Corcovadon eläimistä monet tuntuivat tottuneen ihmisiin, mutta selvästi niitä ei ruokita, sillä mikään ei tuntunut olevan meistä erityisen kiinnostunut.

Päiväretkellä käyttämämme polut ovat hyvin helppokulkuisia. Korkeuseroja ei ole juuri nimeksikään. Vaikka matkaa varmasti kertyi useampi kilometri, tämä ei vielä koettele heikompikuntoisenkaan jalkoja. Eli voisin suositella Corcovadon päiväretkeä lähes kaikille, jotka pystyvät kävelemään muutaman kilometrin.

Villisika ja sen poikanen

Iltapäivä omassa rauhassa

Lounaan jälkeen saattelimme ranskalaisseurueen veneeseen, ja lähdimme etsimään laiskiaisia. Olimme kertoneet Faucinolle, että haluaisimme kovasti sellaisen nähdä. Oppaamme teki työtä käskettyä ja löysi muiden oppaiden vinkkien avulla korkealla puussa nukkuvan kolmivarvaslaiskiaisen.

Siitä näkyi oikeastaan vain selkä ja oppaamme totesi yrittävänsä löytää vielä uuden laiskiaisen, jolla näkyisi myös naama. Lähdimme kuitenkin syvemmälle viidakkoon etsimään muita eläimiä. Iltapäivän aikana vaeltelimme poluille, joilla ei muita ihmisiä näkynyt.
 
Maasto muuttui vähän haastavammaksi. Välillä piti kivuta vähän mäkiäkin, ja paikoitellen oli todella mutaista. Meillä on joillakin reissuilla ollut vaelluskengät mukana, ja olemme aika usein todenneet, että lenkkarit olisivat riittäneet hyvin. Tällä kertaa kävi toisin päin. Meillä oli vain lenkkarit, joilla pärjäsi ihan kohtalaisesti, mutta vaelluskengät olisivat tuoneet lisämukavuutta reitille.
Hyvin mutainen lenkkikenkä
Apina roikkuu puusta pää alaspäin ja syö

Vaikka iltapäivän aikana emme tehneet mitään uusia, upeita eläinbongauksia, oli reissu syvemmälle viidakkoon omassa rauhassa todella kiva! Näimme jo aiemmin näkemiämme hämähäkkiapinoita, mutta tällä kertaa paljon lähempää. Myös puut ja liaanit olivat itsessäänkin komeaa katseltavaa!

Faucino koko onnenhetkiä, kun hän onnistui näkemään vihreän liskon, jota ei ennen ollut nähnyt. En muista, mikä liskon nimi on. Me emme tietenkään osanneet innostua asiasta aivan niin suuresti. Oli hauska huomata, että opas tosiaan on innoissaan luonnosta, eikä vain esittele paikkoja turisteille.

Iltapäivällä vaelsimme aika lailla lounaasta illalliseen yhteen soittoon. Kävelyä kertyi useampia tunteja, ja tämä alkoi jo väsyttää. Täytyy sanoa, että ensimmäinen päivämme oli todella tehokas! Emme pitäneet juuri ollenkaan taukoja lukuunottamatta lounasta.
 
Kun illalla pääsimme takaisin Ranger Stationille ja kävimme suihkussa, teki jo vähän tiukkaa pysytellä illallisen yli hereillä. Vaikka illalla oli tosiaan aika kuuma, taisin olla unessa ennen puolta yhdeksää.
 
Iltaan mahtui yksi pieni harmitus. Olimme juuri tulleet takaisin iltavaellukselta, ja olimme mieheni kanssa laittamassa sänkyjämme valmiiksi. Faucino kertoi meille, että juuri silloin oli Ranger Stationin pihan poikki juossut tapiiri. Hän oli kuulemma yrittänyt ehtiä meitä hakemaan, mutta otus oli mennyt todella nopeasti uudelleen piiloon.
Kirjoittaja istumassa kivellä joen rannassa, taustalla viidakkoa
Vihreä lisko puun oksalla

Tapiirin perään auringon noustessa

Herätyskello soi toisena retkipäivänämme ennen auringonnousua klo 4.30. Ennen viittä olimme jo patikoimassa kohti rantaa. Tavoitteena oli nähdä tapiiri, ne kun ovat aktiivisimmillaan pimeän aikaan. Aika pitkään etsimme tapiiria ja odottelimme muutamassa paikassa, josko eläin kulkisi tunnettuja kulkureittejään.
 
Monessa paikassa näimme tapiirin jälkiä, ja oppaamme kertoi meille, että osa oli melko tuoreitakin. Oli hauskaa seurata hänen työskentelyään, kun hän tutkaili jälkiä ja päätteli niiden perusteella tapiirin kulkureittejä ja -aikoja. Meillä ei käynyt tuuria tapiirin kulkureittien suhteen, mutta onneksi pääsimme näkemään vielä yhden lepopaikassaan.
 
Aamuun mahtui kaimaanihavaintoja ja lukuisia apinoita. Mutta kyllä aamun kohokohta oli vähän edellispäiväistä pienempi tapiiri, jonka pääsimme paremmin näkemään. Se näkyi tällä kertaa ihan kokonaan, vaikka olikin jo päiväunilla. Tämän tapiirin luokse pääsimme myös ihan itsenäisesti jonottamatta.

Tapiiri nukkuu maassa
Kaksi pientä kaimaania ojan pohjalla

Jäähyväiset Corcovadon kansallispuistolle

Parin tunnin aamulenkin jälkeen palasimme aamiaiselle ja pakkasimme kamppeemme. Jätimme ne vielä ranger stationille, ja teimme viimeisen pidemmän vaelluksen. Jaloissa alkoi jo tässä vaiheessa tuntua, mutta edelleen vaellus oli mukavaa.
 
Emme tehneet mitään erityisen mullistavia eläinhavaintoja, mutta maisemat jokien rannoilla olivat todella kauniita. Näimme paljon erilaisia lintuja. Vaikka tällä reissulla vähän innostuinkin lintubongailemaan, en jaksa innostua ihan jokaisesta haikarasta. Corcovadon kansallispuisto olisi kuitenkin lintubongarin unelma!
 
Puolilta päivin pidimme pienen tauon Sirenan ranger stationilla ja söimme vähän jäätelöä. Tämän jälkeen suuntasimme veneiden luokse. Faucino vei meidät kuitenkin vielä pienelle retkelle, sillä hänellä oli yksi lupaus pitämättä. Me emme vielä olleet nähneet laiskiaisen kasvoja.
 
Asia korjattiin pian: Näimme melko alhaalla puussa pötköttelevän laiskiaisen. Selkä silläkin pääasiassa oli näkyvissä, mutta pääsimme myös vähän näkemään sen silmiä. Paluumatkalla näimme vielä uudelleen edellispäivänä näkemämme laiskiaisen, vaikka se oli kyllä vaihtanut puuta.

Laiskiainen puussa

Vaikka emme olleet eläinbongausten suhteen aivan niin onnekkaita kuin Matkalla Missä Milloinkin -blogin Mikko ja Marika, olin todella tyytyväinen siihen, mitä kaikkea näimme. Näimme kolmea eri lajia apinoita, tapiireja, laiskiaisia, kaimaaneja, villisikoja, koatimundin, pieniä matelijoita ja paljon erilaisia lintuja, mm. tukaanin. Unohdankin varmaan jotain. Luonto Corcovadon kansallispuistossa on kaiken kaikkiaan todella upeaa!


Jos hieman askeettinen majoitus ei säikäytä, eikä parin päivän vaellusrupeama kuulosta liian uuvuttavalta, suosittelen ehdottomasti vähintään yhden yön retkeä! Päiväretki jää auttamatta aika pintaraapaisuksi, ja tietysti myös mahdollisuudet eri eläinten näkemiseen kasvavat. Me emme jääneet haikailemaan toisen yön ja lisäpäivän perään, vaan olimme tyytyväisiä. Retkipäivät olivat sen verran intensiivisiä.

Turkoosi meri ja palmuranta

Onko Corcovadon kansallispuistossa vierailu eettistä?

Aina kun osallistuu johonkin aktiviteettiin, joihin luonto ja eläimet liittyvät, kannattaa pysähtyä miettimään asian eettistä puolta. Onko ok, että joukko turisteja pyörii kansallispuiston alueella? Vaikka retket järjestetään osaavien oppaiden johdolla ja eläimiin pidetään etäisyyttä, ei ihmisten läsnäolo voi vähän olla vaikuttamatta eläimiin.
 
Corcovadon kansallispuisto on iso alue, jossa turisteja viedään vain tiettyihin osiin. Eläimet voivat siis valita vähemmän kuljettuja alueita asuinpaikakseen. Alueella eläimiä ei ruokita eikä muutenkaan houkutella ihmisille nähtäville. Ihmismäärä on säännöstelty ja luvista pidetään huolta. Jokaisen pitää ennen reissua toimittaa passin numero, jos haluaa saada luvan puistoon pääsyyn.

Mölyapina puussa

Tärkein syy, miksi voin hyvällä omallatunnolla suositella reissua Corcovadon kansallispuistoon, on yllättäen turismin tuomat hyödyt alueelle. Osan niemimaalla metsää hakattiin joitakin kymmeniä vuosia sitten urakalla, kun Corcovadon alueelle virtasi ihmisiä kultaa kaivamaan.

Jos Costa Ricassa ei oltaisi oltu luonnonsuojelun suhteen aggressiivisia, voisi Osan nimimaa näyttää hyvin erilaiselta tänä päivänä. Kansallispuiston tuoman turismin voima on nimittäin ollut suuri: Kun ihmisille on tarjoutunut muita tulonlähteitä kuin kullankaivuu ja karjankasvatus, he ovat ryhtyneet perustamaan ecolodgeja, ravintoloita ja kouluttautuneet oppaiksi.

Koronarajoitukset verottivat Costa Ricassa turismia voimakkaasti, ja tänä aikana osa ihmisistä joutui jälleen kääntymään vanhojen elinkeinojen puoleen. Vaikka tavalliset ihmiset suhtautuvat Costa Ricassa luonnonsuojeluun yleensä positiivisesti ja se on kansan yhteinen asia, menee perheen ruokkiminen kuitenkin edelle.

 

Haluaisitko vielä kysyä jotain Corcovadon kansallispuistosta tai retkestä sinne?

 
Lähteet:

Kirjoittaja ja opas kävelevät leveää uraa

18 Responses

  1. Costa Rica on Väli-Amerikan ja koko eteläisen Amerikan ykkönen. Aivan ihana luonto. Se jää ikuisesti mieleen. Olen samaa mieltä, että siellä kansallispuistoissa hoidetaan hienosti luontoa ja pidetään turismi aisoissa, kohteet ovat laajoja ja oppaat osaavia, ryhmät suhteellisen pieniä. Turismin tuoma rahoitus on tärkeää.

  2. Kiva kuulla samanlaisia ajatuksia! Toimiva luontoturismi oli yksi syy, miksi maa valikoitui kohteeksi ja oli mahtavaa, ettei se pettänyt! Uudelleen voisi mennä! 🙂

  3. Onpa hieno kuva tuosta ruskonokkatukaanista! Corcovado tosiaan on upea paikka, tykättiin todella paljon. Ja hienosti olette tekin eläimiä nähneet! Me tosiaan saimme viedä pähkinöitä ison pussin, jonka olimme varmistaneet etukäteen oppaalta. Toisaalta patikoimme kolmantena päivänä viidakon läpi, niin en sitten tiedä vaikuttiko se asiaan.

  4. Hieno reissu teillä. Costa Rican luoteisosassa olen kierrellyt, mutta kovasti haluaisin nähdä tuotakin aluetta ja luontojutut on aina upeita. Mulla on ollut jo reilu vuosi hahmotelmissa Panaman reissu ja tuohan sopisi helposti osaksi sitä. Kiitos hyvistä vinkeistä, tosin tuo majoitus ei ehkä sovi itselleni, kun haluan enemmän omaa rauhaa. Täytyy tutkiskella jotain eri vaihtoehtoa. Kiitos hyvistä vinkeistä. Tukaanit ja laiskiaiset on ❤️

  5. Tukaanikuva on omakin suosikkini! 🙂 Teidän blogistanne luinkin, että olitte saaneet viedä ruokaa. Varmistimme kuitenkin vielä omalta oppaalta ja hän totesi asian aika ehdottomasti. Liekö sitten sääntö muuttunut tai vain eroja firmojen välillä.

  6. Kiva kuulla, että vinkeistä voisi olla apua! Mekin tosiaan tulimme nimenomaan Panamasta Costa Ricaan, joten kannattaa pysyä kuulolla. Kirjoittelen lisää juttuja alueelta ja myös Panaman puolelta. 🙂

  7. Kiva lukea ensimmäistä kertaa sun blogia! 🙂 Costa Rica olis kyllä hirmuisen mielenkiintoinen ja te näitte kyllä tooosi kivasti erilaisia (eksoottisia!) eläimiä! En itse edes tietäisi niiden kaikkien nimiä 😀 Ihanan vehreää! <3

  8. Corcovado olisi melko varmasti listalla, jos vielä joskus päädyn kolmannen kerran Costa Ricaan. Opaskin vaikutti ihastuttavalta, tuli hieman mieleen meidän Langkawin sademetsän opas, joka oli myöskin innoissaan kaikesta, mitä näimme. Kiva, että otit postauksen lopussa kantaa reissun vastuullisuuteen 🙂

  9. Corcovadosta tuli ensin mieleeni Jobimin jazz-bossanova Quiet Nights Of Quiet Stars. Se toimi sisäänheittäjänä tähän Costa Rican juttuun. Corcovadosta on siis muuhunkin, kiitos! Juha

  10. Upeasti olette kuitenkin päässeet näkemään eläimiä! Nuo ryhmäretket hieman aina jännittävät, kun ei koskaan tiedä miten ruuhkaisiin paikkoihin sitä joutuu. Kuulostaa hyvältä, että oli myös rauhallisempia retkipäiviä luonnosta nauttien 🙂

  11. Komppaan Cillaa siinä, että Corcovado olisi varmasti listalla, jos/kun Costa Ricaan tulee joskus suunnattua! Ihan super upean näköistä, ja kermana kakun päällä vielä noin monet eläinhavainnot! 🙂

  12. Ihan älyttömän kauniilta näyttää! Costa Ricaa rakastan suuresti ja siellä olisi ihana pian päästä itsekin käymään. Tuo luonto ja eläimet ja kaikki. 🙂 Corcovadosta on tosi mielenkiintoista lukea kokemuksia, joten kiitos tästä!

  13. Tervetuloa lukemaan! 🙂 Piti itsekin vähän muistella ja googlailla nimiä. Etenkin, kun ne on kuullut vain englanniksi. Ihana maa kyllä!

  14. Toivottavasti reissu vielä toteutuu! Voin kyllä tosiaan suositella Corcovadoa. Kiva kuulla, että samanlaisia innokkaita oppaita löytyy muualtakin. 🙂

  15. Totta, ryhmäreissuista ei aina tiedä. Yritämme valita ei-niin-ruuhkaisia reissuja, mutta aina se ei onnistu. Corcovadossa pääsi onneksi nauttimaan luonnonrauhasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *