Oransseja vaahteranlehtiä taivasta vasten

Kun kynttilät eivät riitä – 5 + 5 vinkkiä syysmasennuksen torjuntaan

Minulle loka-marraskuut Suomessa ovat olleet vähän vaikeaa aikaa. En ole se ihminen, joka lehtien vaihtuessa puna-keltaisiksi kaivautuu kynttilänvalossa onnellisena sohvan nurkkaan villasukat jalassaan ja teekuppi kädessään. Kun valo vähenee, ja sää ulkona muuttuu kylmäksi ja märäksi, rännästä puhumattakaan, alkaa minulla selviytymistaistelu jouluun saakka.

Täällä Massachusettsissa viime syksy oli ihanan aurinkoinen, ja tähän mennessä myös tämä lokakuu on ollut mahtava. Ensi vuonna edessä olisi taas syksy ja talvi synkemmässä Suomessa, joten kokosin nyt ehkä itsellenikin vinkkejä syysmasennukseen ja sen torjuntaan, jos matkustus aurinkoon ei ole mahdollista.

Perinteisiä lääketieteellisiä vinkkejä löytyy luotettavammista lähteistä (esim. Käypä hoito). Tässä tekstissä tulee lähinnä muutama ajatus, millä arki syksylläkin voisi olla vähän elämyksellisempää. Jokaisesta vinkistä on valittavissa ns. panostajan ja pihistäjän versio sen mukaan, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä syksyn elävöittämiseen.

Huomaa, että minä kirjoitan omasta, lapsettoman kaupunkilaisen, perspektiivistäni. Jotkut näistä vinkeistä voivat siis herättää kulmienkohottelua tai jopa ärsytystä, jos sellaiseen ei tunnu omassa elämässä olevan mahdollisuutta. Mutta voit pohtia, voisiko tästä saada jotakin ideoita omaankin syksyyn. Tai voit kommentoida korjausehdotuksia ja lisäyksiä tekstin alle.

Lue myös: Kuka on Iira?

1. Panostajalle: Lähde lähilomalle!

Tämä ei ole mikään kovin omaperäinen vinkki, mutta ehkä hyvä muistutus. Matkustus kotimaassa voi tuntua syksyllä ajatuksena vähän ankealta, jollei nyt puhuta ruskaretkistä. Lähes kaikista suomalaisista paikoista kun sanotaan, että ne ovat ihania kesäkaupunkeja tai -kohteita.

Syksyisen loman voisi kuitenkin suunnitella sillä ajatuksella, että ulkoilla voi, jos sattuu yllättävän hyvä keli. Yö tai pari hotellissa tuo ihanan levon arkeen, kun tekemättömät rästihommat eivät kummittele samoin kuin oman kodin sisällä. Tässä ei tarvitse oikeasti lähteä kauas.

Vietimme kerran puolisoni kanssa vuosipäivää lähikauppakeskuksemme yhteydessä olevassa hotellissa, koska sinne oli saanut erityisen hyvän pakettitarjouksen. Tuntui vähän hassulta kurkistella hotelliravintolan ikkunasta ulos aluetta, jolla yleensä teemme ruokaostokset, mutta muuten hotelli oli kuin oma pieni kuplansa.

Pienillä hemmotteluelementeillä, oli se sitten kylpyläosasto, pullo kuohuvaa, jotain hyvää ruokaa tai ohjattu liikuntahetki, saa lomaan vielä enemmän syvyyttä. Tai voi suunnata esimerkiksi museoon, kauppoihin tai johonkin tapahtumaan.

Loman voi kuitenkin viettää ihan vain hotellielämästäkin nauttien. Itseäni välillä jopa harmittaa uusissa kohteissa, kun on varannut kivan hotellin, mutta sitten aika meneekin sen ulkopuolella eri aktiviteeteissa.

1. Pihistäjälle: Tee kodinvaihto tai tutustu ilmaiseen tekemiseen

Lyhytkin hotelliloma voi tuntua kukkarossa isona lovena. Jos haluaa päästä hetkeksi pois omista ympyröistä, voi kysellä tutuilta, haluaisiko joku tehdä kodinvaihdon. Molemmat voisivat sopia, että siivoavat kodin valmiiksi toista varten ja molemmat sitten siivoaisivat jälkensä toisen kotona. Tähän voisi tietysti liittää vaikka jonkun pienen tervetuloherkun. Vaihtoehtoisesti voi myös yökyläillä vuorotellen. 

Jos nämä tuntuvat liian radikaaleilta ideoilta, voi turvautua ilmaiseen tai edulliseen tekemiseen joko omassa kotipaikassa, sen lähellä tai jossain hieman kauempana päiväretkeillen. Esimerkiksi monilla museoilla on kerran kuukaudessa ilmaispäiviä. Jos vapaan pitäminen viikolla onnistuu, voi suunnata päivällä museoon ja tehdä illemmalla jotain vähän tavallisesta poikkeavaa ruokaa.

Tai olisiko jossakin lähikaupungissa hieman kivempi uimahalli varustettuna porealtaalla? Sinne voisi mennä enemmän hemmotteluasenteella kuin urheilemaan, jos siltä tuntuu. Uimahallimaksut ovat yleensä ihan kohtuullisia. Omasta lähiuimahallistani Espoossa löytyy perusaltaiden lisäksi poreallas, kylmäallas, terapia-allas ja tavallisten saunojen lisäksi höyrysauna.

Kuvassa vanhan rakennuksen portaat ja kaide, taustalla suuri valokuva

2. Panostajalle: Järjestä lähipiirille juhlat!

Syksyyn mahtuu tuttua tai ainakin muista kulttuureista lainattua juhlittavaa, kuten rapujuhlat, venetsialaiset ja halloween. Mutta juhlan aihe voi olla mikä vain: Vaikka ihan vain pimeyden karkoitus. Kutsu kylään joukko ystäviä tai sukulaisia ja tarjoa jotain hyvää ruokaa – itse tehtynä tai jostain tilattuna.

Juhlat voi myös järjestää ravintolassa, jolloin ei tarvitse huolehtia oman kodin siisteydestä ennen tai jälkeen juhlien. Panostajan versiossa juhlat voisivat olla ihan sellaiset, jossa mietit menun ja mahdolliset koristeet tietyn teeman mukaan. 

Itse en kuitenkaan halua enää yhtään kerran vuodessa käytettävää krääsää nurkkiin lojumaan, joten panostaisin ennemmin ruokaan, soittolistaan ja ohjelmaan. Mitään halpakaupoista tilattua roinaa en halua ketään rohkaista syysmasennuksen nimissä tilailemaan.

Kuudelle katettu pöytä, jossa mm. viinejä

2. Pihistäjälle: Järjestäkää yhdessä juhlat!

Juhlien järjestämisessä kynnyksenä on usein se, että isommalle porukalle tarjottavat ruoat ja juomat tai ravintolassa syöminen maksavat liikaa. Mutta juhlat voi hyvin järjestää myös porukalla siten, että kaikki osallistuvat tarjoiltavien tuomiseen.

Ihan perusillanvietto nyyttärimeiningilläkin on kiva, mutta jos haluaa vielä vähän elämyksellisempää tunnelmaa, kannattaa juhlille valita jokin teema. Se voi olla jokin edellisistä, esim. halloweenina pääsisi pukeutumaan ja ruoka voisi olla sen mukaista.

Hauska, melko matalan kynnyksen idea voisi olla myös värijuhlat, joita on tullut itselleni Instagramissa paljon vastaan. Värijuhlissa jokaisella vieraalla on väri, johon hän on parhaansa mukaan pukeutunut. Lisäksi kaikki tarjottavat (joko itse tuote tai sen paketti) ovat samaa väriä.

3. Panostajalle: Osallistu kurssille tai harrastusryhmään

Uusiin kiinnostuksenkohteisiin tutustuminen tai vaikkapa vanhan harrastuksen pariin palaaminen tuovat ihanasti iloa arkeen syksylläkin! Tästä minulla on omakohtaista kokemustakin.

Itse olen aivan rakastunut työväenopiston kursseihin, joita ennen ulkomaille muuttoa olin haalinut itselleni kuvankäsittelystä yhteislauluun ja thai-ruoasta improvisaatioon. Monet koko vuoden kurssit ovat tämän vuoden osalta jo alkaneet, mutta erilaisia viikonloppukursseja järjestetään ympäri vuoden.

Eli vaikka pidemmäksi ajaksi yhteen harrastukseen sitoutuminen tuntuisi mahdottomalta, kannattaa tarkistaa tarjonta viikonloppukurssien osalta. Osa kursseista järjestetään etänä, joten sijaintikaan ei aina ole ongelma.

Jos jokin pidempi kurssi kiinnostaa, tarkista, milloin ensi kevään tai syksyn ilmoittautumiset alkavat (liity esimerkiksi sähköpostilistalle), ja ole valmiina. Osa kursseista ainakin pääkaupunkiseudulla täyttyy minuuteissa.

Toki myös  muut tahot, kuten urheiluseurat, liikuntapaikat, musiikkiopistot, järjestöt ym. järjestävät kaikenlaisia kursseja.

3. Pihistäjälle: Opiskele uusi taito

Ensimmäisenä huomiona viitaten panostajan versioon, että työväen- ja kansalaisopistojen idea on, että kurssimaksut pidetään maltillisina. Niiden tarjonta kannattaa ehdottomasti kurkata, vaikka budjetti olisi tiukka.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa internetin ihmeellistä maailmaa. Itse olen ollut hieman huono seuraamaan opetusta vaikkapa Youtube-videoita. Tämän blogisivustoni tekoa opiskelin kuitenkin nimenomaan nettikurssin ja Youtuben avulla.

Tiedän myös monia, jotka ovat opiskelleet esimerkiksi jonkin soittimen soittoa Youtuben avulla. Itse olen tietoisesti pitäytynyt pois Tiktokista, mutta varmasti monet tällaiset opetusvideosarjat ovat siirtyneet sinne.

Ja totta kai vanha kunnon kirjasto tarjoaa ehtymättömän lähteen erilaisten asioiden opiskeluun. Kirjasto voisikin olla itse asiassa hyvä lähtöpiste. Kun menee ”harrasteet”-aiheisille hyllyille selaamaan kirjoja, saattaa hyvin saada paljonkin ideoita uusiin harrastuksiin.

Jos uuden taidon opiskelun tai harrastuksen aloittaa itsenäisesti, kannattaa sille varata kalenterista aikaa. Merkitsee itselleen vaikka neulonta- tai joogahetken sunnuntaiaamuun, niin se tulee ehkä helpommin tehtyä.

Piano, ukulele ja punaviinilasi

4. Panostajalle: Hyödynnä elämystarjonta!

Myönnän, että tämä vinkki on helpompaa toteuttaa suurempien kaupunkien alueilla. Kokeile rohkeasti kaikkia uusia aktiviteetteja tai vanhoja suosikkeja uusissa paikoissa. Suomessakin alkaa olla jo iso määrä erilaisia palveluntarjoajia, joiden ideana on tarjota ihmisille elämyksiä ja tekemistä.

Lista on varmasti paljon pidempi, mutta tässä itselle mieleen tulevia epämääräisessä järjestyksessä: pakohuoneet, seinäkiipeily, paint & vine, keilaus, kirveenheitto, sisäsurffaus, minigolf, VR-pelit, karaoke, megazone, tuulitunnelilento, jousi- tai muu ammunta, cocktail-koulu… Näitä löytyy, jos hakee netistä ideoita polttariohjelmaan. Kuulen mielelläni kommenteissa lisävinkkejä!

Listalle voi lisätä myös tapahtumia, kuten konsertteja, teatteria, stand upia, urheilutapahtumia tai mitä vain, mitä ei oikein normaalisti arjessa tule tehtyä.

Itse olen ajatellut, että kun palaan Suomeen, voisin kerätä kavereistani ja heidän kavereistaan porukan, jossa jokainen vuorollaan ehdottaa ja järjestää erilaisia aktiviteetteja. Vaikka minullakin on isompia kaveriporukoita, voi välillä olla hankalaa saada seuraa yhdestä porukasta.

Ajattelin, että voisi kerätä vähän laajemman kiinnostuneen porukan, josta toivottavasti aina jotkut pääsisivät paikalle. Ja samaa voi rohkaistuessaan laajentaa niin, että etsii kiinnostuneita vaikka oman alueen keskusteluryhmistä.

Blogin kirjoittaja surffaa sisäsurffiradalla

4. Pihistäjälle: Järjestä elämyksiä kotona

Arjesta poikkeavia elämysjuttuja voi järjestää myös itse. Pienellä panostuksella saa edullisesti tarvikkeita vähän erilaiseen illanviettoon. Oman maalausta ja viiniä illan voi järjestää edullisillakin välineillä. Cocktail- tai viininmaisteluillan voi vetää itsekin netistä löytyvillä ohjeilla tai Alkon myyjien avustuksella. Ja jos alkoholi ei maistu, saman voi tehdä holittomana.

Aiemmin esittämääni kaveriporukkaideaa voi hyödyntää myös tässä eikä porukan tarvitse välttämättä olla suuri. Esim. televisio-ohjelmista saa ideoita. Järjestäkää neljän tähden illallinen tai arvuutelkaa toistenne elämänne biisejä (tämä idea tuli kaverilta mökkireissulla, mutta emme tuolloin ehtineet toteuttaa).

Aina ei tarvitse lähteä baareihin viettämään iltaa. Tietovisan pitäminen onnistuu helposti kotona. Karaokea voi laulaa nettivideoiden avulla. Urheilua voi kokoontua katsomaan jonkun luokse television kautta.

Lautapelit voivat olla myös hauska tapa viettää syksyisiä päiviä ja iltoja. Niitä saa lainattua monista kirjastoista, ja monilta löytyy hyvät varastot kotoakin. Niihin voi vaikka keksiä lisäsääntöjä.

Pelilauta

5. Panostajalle: Panosta arjen hemmotteluhetkiin

Kaikkea ei tarvitse ladata viikonloppuihin. Itse huomaan, että kiireisen työjakson aikana tulee helposti heittäydyttyä sohvalle katsomaan televisiota. Tässäkään ei ole mitään pahaa, mutta ainakin minulle oikeasti palauttavampaa olisi välillä tehdä jotain arjesta poikkeavaa – isoa tai pientä.
 
Minusta esimerkiksi hieronta tai kasvohoito on ihanaa hemmottelua töiden jälkeen. Arjessa voi myös tuntua, että ruoanlaitto on ahdistavaa. Ehkä jonkun uuden ravintolan voikin testata viikolla, ja skipata ruoanlaiton.
 
Joskus voi tuntua, että elämä on vain ihan älyttömän hektistä. Voisiko silloin ottaa vaikka ylimääräisen palkattoman vapaan? Itse ainakin olen ollut tosi huono käyttämään tätä mahdollisuutta ilman hyvää syytä (=matkaa). Totta kai se tuntuu lompakossa, mutta olisiko se kuitenkin sen arvoista?

5. Pihistäjälle: Nappaa arjesta hemmotteluhetkiä

Hemmotteluhetkien ei tarvitse olla kalliita. Jokainen meistä rentoutuu omalla tavallaan. Joskus hemmotteluhetkeksi riittää pieni päiväunitauko. Tai jos lukeminen rentouttaa, voisiko joka päivä varata pienen hetken hyvälle kirjalle? Päivän ruoanlaitto voisi hoituakin valmisaterialla, jolloin aikaa jäisi vaikka leipomiseen, jos siitä pitää.

Monet tarvitsevat nimenomaan omaa aikaa, mutta itse palaudun ihmisen kanssa. Olen elänyt parasta arkeani silloin, kun olen saanut mahdutettua siihen enemmän aikaa ystävien tai perheen kanssa. Vaikka vain puhelintreffit, jos välimatka on pitkä tai liikkumiseen ei ole aikaa.

Yksi omista lemppareistani matalan kynnyksen arjen hemmottelussa on tehdä sauna- tai kylpyhetkestä spa-hetki.  Jos kumpaakaan ei löydy kotoa, voi spa-hetken tehdä suihkun yhteydessä. Kuorinta, naamio, hiushoito, mikä itsestä tuntuukaan parhaalta idealta. Lisäksi vaikka joku tuoksukynttilä palamaan.

Kirjoittaja kylvyssä viinilasin kanssa

Sopiiko joku vinkki sinulle?

Huomasit ehkä, että vinkkeihin ei sisälly ulkoilua. Tämä on tarkoituksellinen valinta. Minusta sää syksyisin on usein hyvin epämotivoiva. Mutta olen kyllä se, joka mielellään nauttii niistä kauniista syyspäivistä. Tähän yritin kuitenkin keksiä vinkkejä, joihin luonnolla ei ole juurikaan vaikutusvaltaa.

Mitä mieltä olet vinkeistä? Löytyikö joku uusi ajatus? Voisitko ottaa jonkun käyttöön?

Ja ihan oikeasti kaipaisin omaan arsenaaliini lisää vinkkejä syysmasennukseen tai erityisesti sen torjuntaan, eli niitä saa mieluusti jakaa kommenteissa!

Jos koet kärsiväsi pidempiaikaisesta masennuksesta tai oireet ovat voimakkaita, ei siihen ihan viikonlopun hotellilomakaan auta. Hae siis tarvittaessa lääketieteellistä apua!

Lue myös: Miksi aloittaa matkablogi?

Pellon takana auringonlasku

2 Responses

  1. Itselleni syksy on itse asiassa varsin mieluista aikaa. Usein toisaalta tulee silloin oltua matkalla, kun esimerkiksi moniin Afrikan maihin ja miksei Etelä-Amerikkaankin se on luontomatkailijalle paras ajankohta. Kynttilätkin tuottavat itselleni kyllä paljon iloa, mutta olihan tässä hyviä vinkkejä.

  2. Itse eläisin elämäni kyllä mieluiten niin, että syksyt ja suuren osan talveakin viettäisin jossain lämpimämmässä ja aurinkoisemmassa paikassa kuin Suomessa. Onneksi nyt kahtena vuonna näin onkin ollut, sillä yllättäen säät Bostonin seudulla ovat paljon paremmat kuin Espoossa. Minun pitäisi yrittää vähän opetella nauttimaan syksystäkin, vaikka sitten niiden kynttilöiden avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *