Jos olet joskus harkinnut valasretkelle osallistumista, on kyse todennäköisesti ollut ryhävalaista (engl. humpback whale). Ne ovat yleisimpiä valasretkien kohteita. Olen itse päässyt näkemään ryhävalaita Dominikaanisessa tasavallassa sekä Meksikossa. Olen ollut sekä järjestetyllä valasretkellä että bongaillut valaita rannalla istuskellen ja veneestä sukeltamaan mennessä.
Ryhävalaat ovat merten kiehtovia ja lempeitä jättiläisiä. Ne voivat kasvaa 17 metrin mittaisiksi ja painaa huikeat 36 tonnia. Ryhävalaiden vartalo on tumma, lähes musta, mutta vatsan puolella niillä on valkoinen alue, jonka koko ja muoto vaihtelee yksilöittäin. Niillä on suuri, tunnistettava pyrstö sekä erittäin pitkät kylkievät. Selkäevä on vain pieni tynkä.
Ryhävalaita elää kaikissa maailman valtamerissä. Niitä voi siis nähdä hyvinkin monessa paikassa. Tämän lisäksi ryhävalaat elävät lähellä rantoja, mikä tekee niiden katselemisesta helppoa. Ne kuitenkin vaeltavat pitkiä matkoja siirtyen vuoden eri aikoina eri paikkoihin. Ryhävalaiden vaellusmatkat ovatkin pidempiä kuin millään toisella nisäkkäällä. Jos matkailija haluaa päästä näkemään ryhävalaita, on selvitettävä, missä ne kulloinkin viihtyvät.
Karkeasti sanottuna ryhävalaat vaeltavat kesällä kohti napoja ruokailemaan ja talvisin kohti päiväntasaajaa lisääntymään. Valaita asuu molemmilla pallonpuoliskoilla, mutta koska vuodenajat ovat vastakkaiset, eri pallonpuoliskojen valaat eivät tapaa toisiaan.
Alle listaan valaiden elinalueita ajankohdan mukaan. Huomioi, että aikataulu on karkea eikä lista ole täydellinen! Jos suunnittelet matkaa valaita katsomaan, kannattaa paikan tarkka kausi tarkistaa paikallisilta toimijoilta. Ja vaikka kaudet ovat melko hyvin ennustettavissa, valaat eivät katso kalenteria.
Parhaat paikat nähdä ryhävalaita kausittain:
Joulu-maalis/huhtikuu:
Norja
Havaiji
Meksikon Baja Californian ympäristö sekä Kalifornianlahden rannikko
Karibianmeren saaret Dominikaanisesta tasavallasta etelään
Kap Verde
Kanariansaaret
Filippiinien pohjoisosa
Chile
Etelämanner
Huhti-kesäkuu:
Siirtymä Etelämantereelta pohjoiseen Chilen ja Perun rannikkoa pitkin
Siirtymä etelästä pohjoiseen Tyynenmeren saarilla
Kesä/heinä-syyskuu:
Australian itä- ja länsirannikot
Beringinmeri (Venäjän ja Alaskan välillä)
Kanadan länsirannikko, Alaskanlahti
Yhdysvaltojen itärannikko
Etelä-Amerikan länsirannikko: Panama, Kolumbia, Ecuador (Galapagos-saaret)
Afrikan eteläiset ja itäiset rannikot: Somalia, Kenia, Tansania (Zanzibar), Madagaskar, Mosambik, Gabon, Kamerun, Päiväntasaajan Guinea
Brasilian uloin rannikko
Loka-marraskuu:
Siirtymä Etelämantereelle
Siirtymä Japanin rannikolla
Ympäri vuoden:
Yksi yhdyskunta elää ympäri vuoden Arabianmerellä: Oman, Pakistan, Intian länsirannikko
Ainakin minusta on maagista nähdä suuria, vapaana eläviä eläimiä. Sukeltajana rakastan erityisesti vesieläimiä. En valitettavasti ole päässyt näkemään ryhävalasta sukelluksella, mutta olen kuullut niiden laulua. Fiilis tuolloin on aika mieletön!
Ryhävalaat ovat tunnettuja akrobaattisista tempuistaan. Yli kolmenkymmenen tonnin painoisinakin ne hyppivät veden pinnan yläpuolelle. Se saa aikaan melkoisen molskahduksen. Lisäksi ne läpsyttelevät evillään ja pyrstöllään. Tutkijat eivät ole aivan varmoja, palveleeko tämä jotain tarkoitusta, vai onko se vain valaista hauskaa.
Meillä kävi tuuri Dominikaanisen tasavallan Sámanassa, jossa olimme puolisoni kanssa helmikuussa 2023. Osallistuimme valasretkelle, joka sattui olemaan oppaan mukaan yksi kauden siihen mennessä parhaita. Näimme useampia hyppiviä valaita, kylkievien läpsyttelyä, pyrstön läiskytystä ja emon poikasensa kanssa.
Meksikon Baja Californiassa taas bongailin tämän vuoden helmikuussa valaita rannalta käsin. Näin varmaan kymmeniä valaita yhden parituntisen aikana, kun vain istuin yksin hiekkarannalla. Valaat tulivat yllättävän lähelle rantaa. Kauempana näin emon ja poikasen harjoittelevan hyppyjä. En ole aivan sieltä herkimmästä päästä, mutta tirautin muutaman kyyneleen, koska olin vain niin vaikuttunut.
Lue myös: Baja California – merieläinten rakastajan paratiisi
Olisi kiva kuulla, onko teillä kokemuksia ryhävalaista. Tai opitko jotain uutta lukiessasi tekstiä?
Lähteet:
National Geographic
Britannica
WWF Whales
Whale Watching Handbook
2 Responses
Me olemme aika paljon olleet bongailemassa valaita. Paras valasreissumme on ilman muuta Norjassa: https://www.matkallamissamilloinkin.com/skjervoy-paras-valassafari-ikina/ Pääkohteena oli miekkavalaat, mutta ryhävalaitakin näkyi. Valaat ovat kyllä upeita eläimiä joiden katsomiseen ei kyllästy.
Teillä tosiaan näyttää olevan hyvin kokemusta valaiden bongailusta! Nuo miekkavalasretken kuvat ovat kertakaikkiaan upeita!! Minä lähden yleensä mieluiten lämpimään reissaamaan, joten Norjan valasretket ovat sen takia jääneet tekemättä. Mutta ehkä pitäisi malttaa lähteä välillä pohjoiseenkin, sillä tuo kyllä kuulosti mahtavalta kokemukselta!